حادثه تروریستی شیراز به روایت کلاندادهها
روز چهارشنبه ۴آبان رسانهها خبر از «حمله تروریستی» به حرم شاهچراغ در شیراز داده و در ابتدا اعلام کردند که سه فرد مسلح به این مکان مذهبی حمله کرده و مردم را به رگبار بستند. اما کمی بعد رئیس پلیس استان فارس اعلام کرد مهاجم یک نفر بوده است.
فیلم دوربین مدار بسته محل حمله نیز تنها ساعاتی پس از حادثه منتشر شد. در این فیلم فردی با یک اسلحه کلاشنیکف از ورودی عبور کرده، ابتدا به افراد حاضر در ورودی شلیک میکند و به سمت شبستان میرود. مردم که در داخل ساختمان حرم هستند با شنیدن صدای تیراندازی درب ورودی را از داخل قفل میکنند اما مهاجم از سمت دیگری وارد ساختمان شده و مردم را به گلوله میبندد. سپس نیروهای امنیتی سر میرسند و مهاجم را دستگیر میکنند.
تنها ساعاتی پس از این حمله، به نقل از خبرگزاریها، خبری مبنی بر به عهده گرفتن مسئولیت حمله توسط داعش به همراه تصویری از سایت خبری الاعماق، خبرگزاری منتسب به داعش با این عنوان منتشر شد: «ده ها تن از شیعیان ایرانی در حمله داعش به زیارتگاه شیعیان در جنوب ایران کشته و زخمی شدند.» همین موضوع باعث شد موج جدیدی از اخبار، وقایع و تحلیلهای کاربران در فضای مجازی آغاز گردد.
از همان ساعات ابتدایی این حمله، و مطرح شدن روایات رسمی و غیر رسمی، کاربران معاند شبکههای مجازی با طرح شبهاتی در مورد این حادثه، صحت و سقم آن را زیر سوال بردند. اما دیری نپایید که کاربران فضای مجازی با هشتگها و انتشار و بازنشر تصاویر دردناک و تاثیرگذار شهدا، به خصوص دو کودک و یک نوجوان شهید این حادثه، در مقابل راویانِ معاند قد علم کردند.
در فضای مجازی چه خبر است؟
مرکز پژوهشی بتا با بررسی دادههای فضای مجازی، اطلاعاتی از آمار و ارقام و هشتگهای برتر پیرامون حادثهی خونین شاهچراغ در اختیار قرار داده است. بر اساس آمار مرکز پژوهشی بتا، در شبکههای مجازیِ توییتر، اینستاگرام و تلگرام از بدو وقوع حادثه (چهارشنبه حدود ساعت ۱۷:۴۵ دقیقه) تا صبح شنبه ۷آبان بیش از ۲ میلیون پست و توییت توسط کاربران منتشر شده است. این در حالی است که در اینستاگرام موارد متعددی از مسدودشدنِ هشتگ #شاهچراغ از سمت کاربران گزارش شده است. این حادثه تروریستی در مجموع بیش از ۱۰ میلیون لایک در توییتر و اینستاگرام و بیش از ۲۹۰میلیون بازدید در تلگرام را به خود اختصاص داده است. در این بین شاهد گفتوگوهای زیادی پیرامون این حادثه بودیم.
کاربران با انتشار تصاویر و ویدیوهای فراوان به ابراز همدردی با مردم شیراز به خصوص خانوادههای داغ دیده از این حادثه پرداختند. اما در بین تمامی پستها و توییتها همانطور که مشخص است، کاربران با انتشار هشتگهایی نظیر #برخورد_قاطع (که جز هشتگهای برتر بوده است) ، #پاسخ_قاطع و #انتقام سخت ، خواستار خونخواهی و انتقام از تروریستها بودهاند. آنان به خصوص با انتشار تصاویر شهید حاج قاسم سلیمانی، مکررا از سردار قاانی و سردمداران نیروهای نظامی خواستار این انتقام هستند.
در روز جمعه شاهد راهپیمایی پرشوری از هموطنان ایرانی برای محکوم کردن این حمله تروریستی به حرم مطهر شاهچراغ در سراسر کشور عزیزمان بودیم. این راهپیمایی در روز ۶آبان ۱۴۰۱، بازتاب گستردهای در فضای مجازی داشت. کاربران با زدن هشتگهایی نظیر #لبیک_یا_خامنه_ای ، #اتحاد_ملی (که جز هشتگهای برتر در این موضوع بوده است) و… به انتشار تصاویر و ویدیوهای این راهپیمایی پرداختند.
بیشترین توجه کاربران در میان شهدای این حادثه یک نوجوان و دو کودک با نامهای محمدرضا کشاورز، علی اصغر گوینی و آرشام سرایداران بوده است. آرتین برادر آرشام که در این حادثهی خونین علاوه بر برادر، پدر و مادر خود را نیز از دست داد، بسیار مورد توجه کاربران قرار گرفت. بسیاری از این پستها سکوتِ رسانهها، خبرنگاران و فعالان حقوق بشری معاند را محکوم کرده و به سوگواری و ابراز همدردی با بازماندگان آنان پرداختند. هشتگ #برای_آرتین که پنجمین هشتگ برتر در این موضوع بوده است، به وقایع این نوع پست و توییتها پرداخته است.
🌐 گزارش کامل را در خبرگزاری فارس بخوانید