افزایش تولید محتوا پیرامون یک موضوع از سوی کاربران متعدد، در یک بازه زمانی مشخص، موج یا حاشیه نامیده میشود.
گزارش موج شناسی چیست؟
موجشناسی شناسایی قلههای خبری و رسانهای پس از وقوع حوادث و اتفاقات و جریانات سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است.
گزارش تحلیل موج و حواشی به مواردی مانند: چگونگی شروع، آغازکنندگان، رهبران، رویکرد کاربران به موضوع، تعداد کاربرانی که در گسترش آن مشارکت کردهاند و روند صعود و افول موج و حاشیه میپردازد.
مرکز پژوهشی بتا در این گزارش روند انتشار محتوا در سال ۱۴۰۰ در بستر توییتر به تفکیک موضوعات توضیح داده شده است.
۸ فروردین
در ۷ فروردین ۱۴۰۰، شبکههای اجتماعی و رسانههای داخل ایران خبر از درگذشت آزاده نامداری، مجری و تهیهکننده تلویزیونی دادند. به گزارش رسانههای مختلف پیکر آزاده نامداری در آپارتمان محل سکونتش در منطقه سعادت آباد در غرب تهران کشف شد.
خبر فوت آزاده نامداری مجری تلویزیون در تاریخ ۶ فروردین ۱۴۰۰ واکنشهای زیادی را از سوی کاربران توییتر به خود اختصاص داده است. این کاربران در مورد موضوعات مختلفی از جمله علت خودکشی، نحوه خودکشی، عوامل ایجاد این اتفاق، مشکلات کاری و خانوادگی نامداری و … محتوا تولید و منتشر کردند.
۹ فروردین
موضوع قرارداد ۲۵ ساله میان ایران و چین از سری موضوعاتی بوده است که در فروردین ۱۴۰۰ مطرح شده و انتقادات بسیار زیادی را در شبکههای مجازی به خصوص بستر توییتر به همراه داشته است.
با انعقاد این قرارداد موضوعاتی همچون مفاد قرارداد، صحبت از شفافیت آن، تاثیرگذاری این قرارداد در مناسبات جهانی و .. از موضوعات مورد توجه کاربران شبکههای اجتماعی بوده است.
۲۹ تا ۳۱ فروردین
با شیوع ویروس کرونا و تاثیر این ویروس بر جنبههای مختلف زندگی در سراسر جهان، همواره روشهای مختلفی برای مقابله با آن اعلام شد. با شروع واکسیناسیون در جهان، ایران نیز با خرید واکسن از کشورهای مختلف شروع به تزریق واکسن کرده و این تزریق را برای همگان ضروری دانست. اعلام واکسیناسیون اجباری در اواخر فروردین ماه سال ۱۴۰۰ موجی از تولید محتوا پیرامون این اقدام دولت در شبکههای اجتماعی ایجاد شد.
۷ اردیبهشت
در این تاریخ قلهای درخصوص انتشار فایلی صوتی از محمدجواد ظریف ایجاد شده است. این فایل صوتی که در پنجم اردیبهشتماه توسط شبکه ایران اینترنشنال منتشر شده، شامل صحبتهایی پیرامون حاج قاسم سلیمانی، سپاه قدس، برجام و… بود که منجر به واکنشهای گستردهای از سوی کاربران شد.
۱۷ اردیبهشت
در تاریخ هفدهم اردیبهشت ۱۴۰۰ که مصادف با روز قدس و آخرین جمعه ماه مبارک رمضان است توییتهایی مرتبط با اقدامات اسرائیل و روز قدس منتشر شده است.
۲۸ اردیبهشت
در بازه زمانی ثبت نام برای دورهی سیزدهم انتخابات ریاست جمهوری و تایید صلاحیت آنها توسط شورای نگهبان حواشی مربوط به انتخابات در بستر توییتر بسیار مورد توجه قرار گرفته است؛ اما در تاریخ ۲۸ فروردین ۱۴۰۰ موضوع ثبت نام علی لاریجانی از خبرساز ترین موضوعات بودند و کاربران نسبت به تایید وی از سوی شورای نگهبان گمانه زنیهای مختلفی کرده اند.
۱۵ الی۱۷ خرداد
در این بازهی زمانی حواشی مربوط به انتخابات و مناظرات از مهم ترین موضوعات مورد توجه کاربران بوده است. همچنین سخنان هر یک از کاندیدها نیز در این بستر از موضوعات مورد بحث کاربران بوده است.
۲۸ خرداد
در تاریخ بیست و هشتم خرداد ۱۴۰۰ انتخابات ریاست جمهوری دورهی سیزدهم برگزار شد، صحبت و گمانه زنی پیرامون نتیجه انتخابات، حواشی مناظرات انتخاباتی، صحبت از میزان مشارکت مردم و مقایسه با دوره های گذشته، گمانه زنی در مورد رتبه نامزدهای ریاست جمهوری در نتیجه نهایی و … از موضوعات مورد توجه کاربران بستر توییتر در این بازه زمانی بوده است.
۲۹ تیر
در ۲۹ تیر ماه مطرح شدن اعتراضات خوزستان و حمایت کاربران از مردم خوزستان از مهم ترین موضوعات بوده است همچنین کاربران به انتقاد از تعدادی از بلاگرهای اینستاگرام پرداختند که برای کمک به مسئله کم آبی در خوزستان تعدادی آب معدنی خریداری کردهاند.
۴ مرداد
در این بازهی زمانی برگزاری مسابقات المپیک و مسابقه تعدادی از ایرانیانی که زیر پرچم ایران مسابقه نمیدهند و کسب مقام توسط برخی از هموطنان، از مواردی بود که کاربران در بستر توییتر نسبت به آن واکنش نشان دادند.
صحبت در مورد حضور ورزشکارانی از نیروهای مسلح در المپیک، از دیگر موضوعات مورد توجه کاربران بوده است.
۶ مرداد
مطرح شدن موضوع طرح صیانت و حواشی پیرامون آن و از سوی دیگر نگرانی کاربران از اجرایی شدن این طرح از موضوعاتی بوده است که باعث واکنش تعداد زیادی از کاربران شده است.
صحبت از جزئیات طرح، حواشی واکنشها به تصویب آن، انتشار آمار نظرسنجیهای مختلف و … از موضوعات مورد توجه کاربران بوده است.
۵ مهر
در تاریخ پنجم مهر ماه ۱۴۰۰ اخبار مربوط به پیاده روی اربعین و توییتهای مرتبط با این مراسم و همچنین انتقادات از برگزاری این مراسم با وجود شرایط کرونایی از ترندهای این تاریخ بوده است.
۲ آبان
در تاریخ دوم آبان ۱۴۰۰ در استان آذربایجان شرقی در مراسم معارفه استاندار، فردی به صورت استاندار سیلی زده و این موضوع به شدت مورد توجه کاربران توییتر قرار گرفت.
۱۲ دی
در تاریخ دوازدهم دی در آستانه سالروز شهادت حاج قاسم سلیمانی و حادثه هواپیمای اوکراینی، هشتگهایی مانندhero ، قاسم_سلیمانی و من_هم_شمعی_روشن_خواهم_کرد در بستر توییتر تولید و منتشر شده است.