نویسنده: محسن فینیزاده | تحلیلگر شبکههای اجتماعی
کلمه یا عبارتی متشکل از اعداد و حروف میدانیم که بین آنها فاصلهای وجود ندارد و در ابتدای آن از نماد # استفاده میشود تا امکان شناسایی هر موضوعی برای دیگر کاربران شبکه اجتماعی آسان کند. هشتگ دقیقا نوعی برچسب است که در شبکههای اجتماعی و صفحات وب روی موضوعات مختلف زده میشود تا هر زمان که جستجویی اتفاق بیفتد، بتوانیم مجموعهای از مطالب را مرتبط با موضوع مورد نظر خود یک جا در اختیار داشته باشیم.
هشتگ به سادهترین زبان ممکن؛ ابزاری برای دستهبندی مطالب است. این ابزار به مردم اجازه میدهد که به طور کاملا اختیاری، انتخاب کنند که مطالبشان در کنار چه مطالبی پیدا شوند. درکل به منظور جلب توجه، سازماندهی مطالب و ترویج موضوعی خاص استفاده میشود و رعایت سه اصل نگارشی و ساختاری، محتوایی و کاربردی در آن مهم است.
تاریخچه هشتگ و روند رشد کاربردی آن در شبکه های اجتماعی
اولین بار “دنیس ریچی” خالق زبان برنامهنویسی C، از علامت هشتگ(#) برای دستهبندی و متمایز کردن کلمات مهم و کلیدیِ برنامهنویسی از سایر کلمات و عباراتی که در داخل کد برنامه میآمد، استفاده کرد. در همین سال در IRC که یکی از اولین نرمافزارهای چت گروهی جهان بود، هشتگ مورد کاربرد قرار گرفت به طوریکه موارد مختلف محتواییِ هر گروه تحت عنوان عکس، فیلم، پیام و… دسته بندی میشد تا کاربران IRC آسانتر بتوانند محتوا مورد نظرشان را جستجو کنند و همین امر باعث عملکردی شدن علامت هشتگ در بین مردم شد.
سال ۲۰۰۷ را برای هشتگ یک نقطه تولد میدانند زیرا در سال ۲۰۰۷ “کریس مسینا” یک برنامهنویس نرمافزار، به عنوان یکی از کاربران توییتر، تصمیم گرفت با استفاده از هشتگ، فضای IRC شبیهسازی کند و به عبارت دیگر، با استفاده از هشتگ، به تعریف موضوع و طبقهبندی مطالب بپردازد.
در سال ۲۰۰۹ توییتر به طور رسمی، هشتگ را به عنوان یک کد اعلام کرد. سال ۲۰۱۰ ورود اصطلاح trending یا trending topics به شبکههای اجتماعی بود، بدین معنی که وقتی تعداد زیادی از کاربران از یک هشتگ استفاده کردند آن هشتگ به اصطلاح Trend میشود و تعداد بیشتری مخاطب جذب خواهند شد تا در مورد آن موضوع صحبت کنند. در سال ۲۰۱۱ اینستاگرام هشتگ را به خود اضافه میکند و +Google به صورت اتوماتیک هشتگهای مرتبط را پیشنهاد میداد.
درسال ۲۰۱۳ Vineبا هشتگ لانچ شد و از طرفی Flickr در اپلیکیشن iOS خود هشتگ را اضافه کرد. این سال، شروعی بود برای استفاده هشتگ در فیسبوک. در سال ۲۰۱۶ اینستاگرام در هشتگ بروزرسانیهایی را انجام داد به طوریکه به منظور ارائه دستهبندی درستی به کاربران به صلاحدید خود محتوای غیر مرتبط به یک هشتگ را فیلتر و هشتگهای بیمعنا را غیرکاربردی کردهاست.
هشتگ در بستر توییتر:
این شبکهی اجتماعی به نوعی بنیانگذار استفاده از هشتگ به صورت گسترده است. کاربران در اغلب پستهای خود از هشتگ استفاده میکنند. افرادی که در توییتر یکدیگر را فالو (دنبال) نمیکنند، میتوانند از طریق هشتگ با یکدیگر صحبت کنند. در قسمت سمت چپ صفحهی توییتر هشتگهایی که به اصلاح ترند (Trend) یا محبوب شده قرار دارند که با مراجعه به آنها میتوانید از موضوعات داغ روز دنیا باخبر شوید و از آنها در کمپینهای تبلیغاتی خود استفاده کرده یا در بحثهای آنها شرکت کنید. برای استفاده از هشتگ نیز فقط کافیست تا در کادر بالای صفحه عبارت و هشتگهای مورد نظر خود را تایپ کنید. در صورت تمایل میتوانید عکس و ویدئو نیز به پست خود اضافه کنید.
در بستر توییتر، مطالبی که هشتگ گذاری شده اند، ۵۵ درصد بیشتر از دیگر مطالب بازنشر می شوند و بیش از ۵۰ درصد کاربران اگر مطلع باشند که هشتگ موردنظر از طرف شرکتهای تبلیغاتی ارائه شده است و برای آنها منفعت دارد، به صورت مجدد آن را انتشار میدهند. این بررسی که در مرکز Online Circle انجام شده است، نشان میدهد که کاربران به ترتیب در کشورهای آمریکا، برزیل، بریتانیا، هلند، مکزیک، کانادا، استرالیا، ژاپن، شیلی و اندونزی بیش از دیگران از هشتگ استفاده میکنند و موضوعات خود را در شبکههای اجتماعی یا دستهبندی و علامتگذاری ارائه میدهند.

هشتگ در بستر اینستاگرام:
هشتگها در اینستاگرام زمانی به کار میروند که شما بخواهید دیگر عکسهای مشابه با موضوع عکس خود را مشاهده کنید. فقط کافیست در توضیح عکس خود از هشتگ مرتبط استفاده کنید تا عکس شما در کنار دیگر عکسهایی با همان هشتگ نشان داده شود. در واقع هشتگ اطلاعات شناسنامه ای برای پیدا شدن شما در اینستاگرام میباشد . نقش گذاشتن هشتگ روی تصاویر، جستجوی تصاویر شما در اینستاگرام است . گذاشتن هشتگ در اینستاگرام به شما کمک میکند تا تصاویری که در اینستاگرام به اشتراک میگذارید در جستجوها مشاهده شود و صفحه شما در معرض دید کاربران جدید قرار گیرد و تعداد فالوورهای اینستاگرام شما افزایش یابد.

همان طور که در بررسی هشتک یک سال گذشته (مرداد ماه ۱۳۹۸ تا مرداد ۱۳۹۹) اینستاگرام فارسی مشاهده می کنید اصلی ترین کلمات با سایز بزرگتر مشخص شده است، این نمودار بر اساس پست های منتشر شده توسط کاربران فارسی زبان شکل گرفته است. هشتگ هایی مانند ایران، تهران، عشق، کرونا، پرسپولیس، استقلال بیشتر سایر هشتگ ها مورد استفاده قرار گرفته است و بعد از آن شهر هایی از جمله کوردستان، مشهد، شیراز، اصفهان، تبریز، کرمانشاه، بلوچستان، خوزستان بیشترین هشتگ ها بوده اند.
شما می توانید متن منتشر شده در صبح نو در تاریخ ۷ مرداد ۱۳۹۹ را در اینجا بخوانید